fredag 28. januar 2011

Irriterende eller motiverende?

Jeg har alltid skult litt misunnelig på de menneskene som er kjernesunne. De som elsker å jogge, de som foretrekker vann som drikke i alle sammenhenger, de som synes halvfabrikata er styggedom og lager all mat fra bunnen av. De som alltid går trappene i steden for heisen, og sykler til og fra jobb med sykkelhjelmen og smilet på snei. De som tryller frem de lekreste retter av økologiske grønnsaker og urtehagen sin, og baker herlige brød av bløtlagte frø og mystiske ingredienser som er så sunn at de nesten ikke går an å få tak i. Og de som sier at frokost er det viktigste måltidet om dagen og som står en ekstra time opp for å lage et sunt, næringsrik og 'balansert' måltid. De som synes knaskerøtter er mye bedre enn godteri og smiler troverdig mens de sier det. Folk som forteller om sunn livsstil når man ikke er helt der selv kan være både irriterende og motiverende.   
 
Men det har skjedd noe! Jeg er ikke så veldig misunnelig lenger - fordi jeg har på en måte blitt en av dem!:) Ja på en måte blir vel den riktige betegnelsen, for jeg er ikke helt i mål ennå, men på vei.... Jeg liker å løpe, er glad i vann og foretrekker det veldig ofte, vi bruker så og si aldri halvfabrikata lenger. De mystiske ingrediensene er ikke så mystiske når man har lest litt om dem og de er heller ikke så vanskelig å få tak i, helsekostbutikker er jo overalt. Og ikke minst; jeg er nysgjerrig og innstilt på flere endringer, så jeg er definitivt på vei! Sukkeravhengigheten er ikke helt under kontroll ennå så jeg smiler ikke mens jeg knaske på røtter, men bare vent:)! Som ambassadør for Opplysningskontoret for Frukt og Grønt (OFG) har jeg blitt mer bevisst på, og opptatt av 5 om dagen. Se lenkene over og 5 om dagen sin Facebookside for tips, oppskrifter og inspirasjon. Med ekstra fokus på 5 om dagen har hele familien endret mange tanker og mønstre. Nå inneholder stort sett alle måltider frukt eller grønnsaker. Og det er virkelig mye næringsrik, spennende, smaksrik og gøy mat som finnes. Endringene trenger ikke å være ekstreme for å være gode, og de kan tilpasses det man allerede gjør. Og det trenger ikke å ta så mye lengre tid, for når man først er i gang går det litt av seg selv. Alt blir en vane, og det skjer ganske fort!  I det siste har jeg kjøpt flere bøker om emnet, lærer og gjør nye ting på kjøkkenet hver dag. Noe vil jeg kanskje dele på bloggen i ny og ne. Er du opptatt av kostholdet til deg og din familie? Blir du irritert eller motivert?;)
Uansett ønsker jeg deg en fin fredag!
post signature

27 kommentarer:

ninabakke sa...

Jeg er veldig opptatt av kosthold og trening, og folk som er sunne og aktive motiverer meg, selvom det helt klart kan være demotiverende at nabomannen løper dobbelt så langt på tredemølla, men det lar meg ikke knekke. :)

Jeg spiser verken kjernesunt, lavkarbo, vegetariansk eller noen andre form for livstiler jeg har funnet min egen som inneholder endel av alt, det viktigste for meg er å kutte ned på sukker og mel til en minimal menge og det har jeg klart ganske bra. Og fortsetter i samme løp, det har tatt litt tid å få med sønnen min på det, men han kommer seg og er blitt en smaker istedet for "liker ikke" til alt som er ukjent.


Jeg baker mesteparten selv og godiset jeg spiser er kjernesunt (også på kino), halvfabrikat er en sjeldenhet i huset. :)

RosMari sa...

Takk for et godt og motiverende innlegg! Jeg sier at litt er bedre enn ingenting og endring til et nytt og bedre kosthold er ikke gjort på dagen, men skjer litt etter litt. Man blir mer bevisst underveis i prossessen. Ha en fin fredag!

Jane sa...

Alle monner drar, så har man plutselig blitt en del flinkere på f.eks å spise frukt og grønt, så drar det seg som regel videre til å bli til at man baker alle brød selv osv. Litt etter litt endrer livsstilen seg til noe sunnere. Men det går jo også en del på tid. Er ikke alle som har tid til å stå lang tid med å bake brød etter brød, og lage middag fra bunn av hver dag. Men hvis man klarer å gjøre dette av og til, og fokuserer på og få i barna grov brød, frukt og grønt og kanskje kutte ut saft/brus/godteri/sjokoladepålegg osv på hverdager så tror jeg mye er gjort allerede der jeg.
Her prøver vi som best vi kan, og merker at vi blir litt bedre på det litt etter litt... Jeg er veldig opptatt av det, mens min samboer er kanskje ikke så opptatt av det igjen. Over tid skal vi bli mye bedre har jeg sagt til meg selv ;0)

Ha en fin fredag.

Mitt gode liv sa...

Hei;)
Blir aldri irritert..har tro på at et sted midt imellom er det beste..
Jeg trener og jogger..og elsker det,prøver å spise sunt,og sørge for at barna er sunne...lager ikke all mat helt fra bunn og er flink å kose meg og være skikkelig usunn innimellom;)

God helg til deg!!

Klem Martha.

ANETTESHUS.COM sa...

MOTIVERENDE innlegg, Heidi:)) Supert!!

Klem klem
Anette:)

Catje sa...

Blir mest irritert, eller.. misunnelig er vel et bedre ord, på de som liker å trene og som ikke liker sjokolade. Jeg hater å trene, men gjør det likevel fordi jeg har et mål og får hjelp av personlig trenger. Baker alt av brød og knekkebrød sjøl og spiser sundt. Men det er en kamp hver dag! :)

Frk. Virrum sa...

Spennende innlegg, Fru Fly!
Så kjekt å høre du trives med å ha lagt vekk endel vaner og byttet de ut med noen bedre.
Jeg tenker at dette er, som du påpeker, et tema som både motiverer og som irriterer. Jeg tror det handler om hvordan man presenterer det eller hvor/når/hvordan man tar det opp.
I enkelte settinger kan det virke provoserende om man med å presentere seg med en slik sunn livsstil, fordi mottakeren av ulike grunner opplever seg mindreverdig.
I en travel hverdag, der man skal prestere, levere, fikse og ordne..kan det sikkert oppleves tøft å få dette sunne, positive tredd nedover seg.
Jeg er selv det jeg vil kalle sunn. Jeg trener, løper, er nøye med kosthold og sukker. Ikke er jeg storforbruker av halvfabrikata.
Men, innimellom, på travle dager, når stress og styr slår pusten utav meg..tar jeg også en kjapp løsning. På sånne dager, når alt går en imot, kan dette sunne budskapet rett og slett gjøre meg skikkelig forbanna. For, selvfølgelig VET jeg alt dette,men det er en tid for alt.
Poenget mitt, jeg tror vi alle gjør så godt vi kan, vi vet godt hva vi "bør", men det er snakk om prioriteringer. Og å bli fortalt på en dårlig dag av andre som ser ut som å fikse det meste, det kan oppleves vondt.
Avogtil har jeg sendt minsten i barnehagen med sjokolade på skiva, fordi vi har hatt en sjau med å komme oss ut døra og jeg ikke orket krangelen..blikkene jeg får i barnehagen er ikke nådige. Men..de skulle bare visst, og på sånne dager gir jeg blaffen.
Så kan vi være sunne og glade en dag jeg har mer overskudd.

Supert innlegg, jeg er glad du opplever at å legge om, går an og har positive effekter. Jeg vet hvor godt trening, og det å føle seg sunn er. Men..det må være lov å gi blaffen inninmellom også!

Ønsker deg en super dag!
I dag er det fredag, så etter (hjemmelaget) pizza skal vertfall jeg skeie ut med ukas JAPP!
:-)

Nina B. sa...

Motivert!
I høst har jeg gjort en endring i kosthold hos oss, og jeg har det SÅ mye bedre med meg selv. Dette smitter jo også over på familien. Jeg vil ikke ha noe "fy" eller "nei" mat, så lenge en spiser rene, sunne matvarer, og variert. Er på god vei til å finne "vår" sti. Vi unner oss litt kos innimellom, men i andre former, og mindre mengder (det kommer av seg selv). Halvfabrikata er det LITE (ingenting) av.
Personlig synes jeg at det handler om en balansegang for hver enkelt, og om å ikke følge en "diett". Det holder aldri i lengden...tro meg, jeg har prøvd!

Mette sa...

Jeg er veldig opptatt av sunt kosthold og skulle onske jeg var mer opptatt av trening ;-) Vi spiser lite sjokolade og snop, men jeg baker endel kaker - om ikke hver uke. Vet ikke om det faller inn i gruppen 'mat fra bunnen av'... Jeg baker min tenaringslunsjmat mest fordi da vet jeg hva det er i brodet. Det er ofte vanskelig a fa skikkelig godt og sunt brod her i England. Han elsker brodet mitt, men sa er han vel ikke vant til annet ;-)

Takk for godt innlegg! Det er alltid sa mye inspirasjon hos deg!

ha en fin helg!
klem Mette

elinAnita (eddaskreativiteter ) sa...

Heisann..
ja har hatt et meget sunt kosthold siden jeg gikk på mitt første Grethe Roede kurs som 25 åring....lærte mye der...og jeg kan mye om kosthold....treningen er jeg nok ikke like go på:)
Ha en fin dag..
klemklem

Lykkeliten sa...

Motiverende!!
Prøver å være flink (ihvertfall i ukedagene...) men det er ikke alltid så lett;) Og ikke når jeg er så glad i å bake og lage sunne,(men mest usunne) ting på kjøkkenet!;)) Håper jeg også en dag klarer å bytte ut pepsi med vann, og smile et fornøyd smil mens jeg knasker røtter;)) Ha en fantastisk helg

Veronica sa...

Motiverende med bloggposter som denne :-) Er, som de fleste, opptatt av kostholdet til barna mine - men innrømmer at det er litt for mange utskeielser med ferdigmat og usunnheter iløpet av måneden.
Ser fram til flere fruktambassadør-poster herfra :-)

Frøken Garsdal sa...

Helt klart motiveret. Jeg elsker at finde gode, sjove og nemme hverdagsløsninger. Hos os lever vi efter 80/20 princippet. Supersunede 80% af tiden og 20% som er lidt mere loose og usunde. Men det skal altid være sjovt:-)

Alexia sa...

Jeg skammer meg over å være elendig på trening, det er en av tingene jeg virkelig skal ta tak i dette året........men kostholdet er jeg vel sånn noenlunde fokusert på. Veldig lite halvfabrikata og ferdigmat, men er ikke fanatisk. Og heldigvis har jeg aldri hatt sånn søtsug, smiler når jeg knasker frukt og grønt, hehe! Vi bruker ikke hvitt sukker her i huset, og 5 om dagen pleier vi få til. Er jeg litt flink da?

Polly sa...

Motivert :)

Anonym sa...

blir i allefall ikke irritert;-)
Her går det litt opp og ned - er faktisk inne i en uke - hvor det er blitt lite eller ikke noe grñnnsaker feks - og det er ikke med vilje - men noen ganger, som regel ikke blir det bare slik.
Er veldig opptatt av at vi skal spise fisk 2 - 3 ganger om dagen - grønnsaker skal vi alltid ha - 5 om dagen blir det ikke - kanskje 3 - men er gudskjelov som mora mi sier flinkere til å gi ungene enn jeg spiser selv - men så var det der med ett godt eksempel...
Drikke er alltid vann og melk, utenom helger - men syns nok vi i kan drikke for mye i helgene også - goderi blir det ikke spist hver helg engang hos oss - og hos oss er det veldig lite sjokolade kjeks, men det er i forhold til resten av spanjolene, så det er kanskje ille likevel...
En får gjøre det beste man kan, som regel er det tid - eller man må finne tid til å planlegge litt i vår hektiske hverdag!
God helg!!

Jannicke sa...

Irritert blir jeg nok ikke - ihvertfall ikke av ditt motiverende innlegg :o) men jeg kan bli skikkelig irritert på helseguruer som kan virke litt sånn i overkant ivrig etter å omvende folk - det er en fin grense mellom ditt innlegg og innlegg som er mer i retning av skremselspropaganda. Jeg har ingen tro på å skremme folk til å slutte å spise usunt, slutte med meld, slutte med brus, slutte med røyk.. motiverende og saklige innlegg er bra! jeg lever ganske så sunt, men har dessverre to svakheter : snop og pepsi max. Utover det trener jeg, går mye turer og spiser normal norsk husmannskost :o) - og jeg elsker sunn mat, så for meg er det lett!!
Klem til deg og GOD helg!

Mariann sa...

Jeg blir stort sett motivert av andre som virkelig får det til og strutter av energi... Men selvsagt på dårlige dager kan jeg bli litt lei meg for at jeg ikke er like flink!! Men jeg blir bedre og bedre jeg også, og jeg har faktisk innfunnet meg med at jeg ikke kan løpe på mølla og går mine km (fort) med et smil :). Herlig å høre at du også er på G... Ha en fantastisk fin helg søte deg.

Kine sa...

Det er ofte irriterende, men oftest motiverende å lese/høre om de kjernesunne. Her gjør vi endringer sakte med sikkert, frukt istedenfor kjeks, baker med grovt mel, mer vann osv osv. Og kjenner at det er godt for både kropp og sjel!

AudM sa...

motiverende deluxe!! kan de, kan jeg også!

Hege sa...

Bare en ting å si: you go girl!
God helg :D

Johanne Brekkevold sa...

Vi har vel holdt på med det så og si siden 2003. Da gikk jeg ned 20 kg over lang tid og har ikke gått det opp noe særlig siden det. Så hovedmaten er sunn og har masse grønt i seg selv , men det er dette med søtsug som er problemet. Sjokolade er en last... Drikker mye vann og ikke brus iallefall.

God helg Heidi!

mjuuugly sa...

Å bli sukkerfri er det beste valget jeg har tatt i hele mitt liv og jeg unner alle andre den gleden!

Veldig fint innlegg!

Rosa muffins sa...

Høh! Helt ærlig? De som løper rundt i fjellom vinterstid og breker om antall minutter opp motbakkeløpet "til tross for snø og is i løypen" er irriterende. Det er sånn JA du er flinkere enn alle andre og NEI jeg nekter å tro at turen du hadde opp Gufsetoppen søndag morgen var spesielt behagelig. Men er jo noe å skrive om på FB da. Grrrr. eller skal vi si Brrrrr? Spise sunt gjør jo hele halve Norge om dagen. De som ikke gjør det er jo nesten blitt å anse som røykere og det som verre er. Skyld i eget kolesterol liksom. Jeg liker å spise sunt men har ikke troen på at vi behøver svindyrt gress på boks fra helsebutikken for å oppnå det. Gratulerer med sunne & gode vaner på nyåret & God helg :)

Sissel sa...

Jeg synes egentlig at det er litt irriterende, men det er mest fordi jeg selv ikke eier selvdisiplin... Men all ære til dere, for dere er så flinke!!

PS! Mitt innlegg er dedikert til deg, min venn!

God helg og stor klem!!

Anonym sa...

Hei, så flott at du setter fokus på sunnhet/helse. Og jogging..tja..det er jo faktisk ganske okei det :D

Vil på det sterkeste anbefale LCHF.. og økologisk. SAMT vitamin-tilskudd. Lykke til:)

Hilsen ei som også er nylig medlem av "sunnhets-klubben" ;)

Lisa sa...

Må ærlig innrømme jeg har aldri møtt en slik person, og er LANGT i fra å være slik selv :p
Kunne godt tenke meg å spise sunnere, men å velge de sunne og økologiske variantene koster flesk. Jeg må rett og slett være usunn fram til jeg er ferdig å studere ;)