fredag 15. oktober 2010

Inspirert eller kopiert?


En del møbelkjeder lar seg helt tydelig inspirere av designklassikerne.
Men hvor går grensen egentlig? Har de lov til å lage blåkopier?
Og om de har lov, er det helt greit i din øyne?
Det er jo greit at de følger med på hva som slår an, men er ikke dette for lettvint?
Forstå meg rett, jeg mener absolutt ikke at alle må ha dyre designermøbler,
men jeg bare synes det er rart med alle disse billigere kopiene.
Det er både fordeler og ulemper her, hva synes du?

 Bilder: Katalog til varehus og google.

Fin fredag!
post signature 
--------------------------------------------------
It is obvious that cheaper stores are inspired by designer classics.
Is it ok to make direct copies the way some of them do? 
Are you a lucky consumer to get a cheaper alternative-
or do the bargain give you a cheap feeling?

30 kommentarer:

hobbyvimsa sa...

Heisann!!!Jeg syns det er helt greit!!¨Vi har alle forskjellige inntekter og da har alle råd til å kjøpe om de ønsker det.det er som regel bedre kvalitet på orginalen,så ønsker en det kjøper en orginalen.Ha en flott helg!!klem linda:)

Anonym sa...

nei, jeg synes ikke det er greit.. jeg har veldig lyst på eames stoler men de selges ikke på nett her i norge men.. det betyr IKKE at jeg løper å kjøper plastikk fra vitra..

når det gjelder JDL har jentene selv vært forbannet over at deres produkter ble hjemmeprodusert over en lav sko mens de drev nettbutikk (kort-fyrstikkesker o.l.) nå produserer de selv kopier av bl. a tolix..

etikk ?? eksisterer ikke lenger .. kun profitt!

ha en strålende helg :) og takk for temaet! burde vært debattert mer!

Gunn sa...

God Morgen morgenfugl!

Dette er et dilemma, jeg er imot kopiering av design av prinsipp, rett å slett fordi jeg vet hvor mye arbeid det ligger bak å utvikle et produkt,MEN jeg må innrømme at jeg som mange andre kjøper kopier iblant, speielt når lommeboken sier stopp.Det bør ikke koste enormt å ha et hjem man er fornøyd med ,og min løsning er en salig blanding av design og brukte ting og en og annen kopi.

Ha en deilig helg Heidi!
Klem fra meg.

Vigdis ♥ sa...

Så lenge det er helt tydelig at det er en etterligning som ikke er prikklik, synes jeg det er greit. Det er verre med de produktene som helt tydeligvis er en kopi og ikke bare noe som er inspirert av originalen. Se f.eks. denne marimekkoskåla og kopien:
http://vigdisalbum.blogspot.com/2010/09/like-som-to-draper-vann.html

Hege sa...

Heisann Heidi!
Dette var et omfattende tema!
- syns "alle" kopierer idag, både klær / sko,interiør,møbler etc.
Noen ganger ser man stor forskjell på orginal og kopi, andre ganger ikke - og tror det er veldig vanskelig å stoppe dette?
Selv avpasser jeg kjøp etter lommeboken , og er ikke så opptatt av hvilket merke det er - heller kvaliteten på produktet:-)
Skjønner likevel irritasjonen til de med et godt produkt(eks:Marimekko,Chanel,Tolix etc) som blir kopiert!
- men syns likevel mye av diskusjonen rundt kort og fyrstikk-esker blir litt vel dum..!
Det er varer som alle kan lage(og en ide som mange har hatt..) og som markedet flommer over av.
Veel, kom vel ikke til noen konklusjon - men du fikk meg til å tenke;-D
Riktig god helg Heidi,
klem Hege.

fru Storlien sa...

Jeg bor ikke akkurat i et hjem fylt av designmøbler, men noe har vi. Og noe drømmer jeg om, men jeg ville ikke kjøpt kopier/etterligninger for å dekke det behovet. For meg er det bedre å ha en hvit Ikea-lampe noen år og spare til den jeg egentlig vil ha enn å kjøpe en som nesten ligner. For meg er det på en måte historieløst å kjøpe kopier, og respektløst ovenfor designere som jobber med å lage gode modeller. Og for ordens skyld, det gjelder solbriller og vesker også(til barnas store sorg)

Hege Evensen sa...

Ja til inspirasjon!
Nei til kopi!

Kjedene kan gjerne produsere noe i lignende former og uttrykk! Re-design kan det i mange sammenhenger komme noe godt ut av. Jeg mener man da må rette designet mot sin egen profil. For eksempel i form, materialer og farger! På denne måten kan designerne beholde sine kjennemerker og kjedene sin profil. Folket kan innrede etter sin lommebok og sin stil:)(Dessuten gir kjedene et bedre inntrykk når de viser at de kan tenke selv).

Ha en fin dag!

Fru Fjeldhammer sa...

Jeg fikk en tolix stol i gave av mannen fordi jeg hadde ønsket meg det og skulle kjøpe meg fler og ha rundt spisebordet etterhvert, men den er bare fin og se på og ikke god å sitte på så ja jeg kjøpte meg noen andre.. men ikke fordi de lignet, men fordi de var mye bedre å sitte på!

Jeg bryr meg ikke om merke eller pris bare jeg liker det selv!

Ha en fin helg..
klem

- Rekkehuset - sa...

Har selv kjøpt kopi av skall stoler. De "uekte" er MYE bedre å sitte på. Enkelt valg. I tillegg kostet 6 kopistoler like mye som 1 design. Spørs om kvaliteten er den samme? Vi får se.
Kjøper ikke dyre sofaer rett og slett fordi jeg liker å bytte ut med noen års mellomrom. Da er det heller ikke så farlig med flekker og søl ...

Mona Christin sa...

Hei.

Tja... Greit og greit... Lommeboka får bestemme. Men kan jeg spare tusenlapper på kopier så går jeg for det. Noen ganger synes jeg faktisk at kopien er finere.

Klem Mona C

Therese sa...

Jeg sier som Hege her; Ja til inspirasjon, Nei til kopiering!

Ønsker meg selv en del klassikere (lommeboken er ikke enig), men jeg springer ikke avgårde og kjøper en kopi som tydelig er en kopi. Da lar jeg heller være og sparer til jeg kan kjøpe den "ekte" (prøver å spare i alle fall :O)).

hviit sa...

Jeg har jobbet som smykkedesigner med eget firma i mange år. Og jeg må si at jeg blir både litt glad og litt lei meg når jeg ser "kopier" av mitt design. Jeg tenker at jøss, jeg har klart i inspirere andre; så gøy! Men så blir jeg litt lei meg for at de ikke er mitt design, for jeg hadde/har veldig stort eierskap til alt jeg har laget. Men man henter jo inspirasjon hos andre, bevist eller ubevist. Man kan jo ikke finne opp hjulet en gang til. Disse eksemplene du viser er er skrekhsitorier i mine øyne. For en stund siden laget jeg et innlegg om hvor lang tid det tar å designe en lampe og hvorfor ekte deisgn er såpass dyrt. Les det her: http://hviit.blogspot.com/2010/09/derfor-koster-design.html

Det er derfor jeg bl.a. bytte bort sofaen vår mot en Arne Jakobsen Syvern stol. (jepp, famillien måtte dele på en stol) Det er derfor jeg klatret opp i en container for å fiske frem en designklassiker midt på natten, til tross for at jeg kunne få en kopi til en billig penge og slippe ydmykelsen med å tråkke i søppel med stilletter. Det er defor jeg sparer og sparer og kjøper en fiiin ting som jeg har ønsket meg når jeg mener jeg har gjort en god jobb...Åhh jeg merker at denne diskusjonen er noe jeg brenner for. Takk Heidi!

Katrine sa...

Jeg mener at det er selvsagt at de store møbel butikkene henger seg på moten, men når de lager så like kopier at det ikke går ann å se forskjellen med mindre man har et trent øye, så er det UTROLIG IRRITERENDE. Jeg har kjøpt et kjøkkur på kvist som jeg elsker!!! Det har i tiden etter jeg kjøpte det kommet flere etterligninger, på kremmerhuset osv, men det har vært ok, fordi de har vært fine, men litt mindre og det har vært lett å se kopi fra original. Det hel toppet seg forrige uke, når jeg så at Bohus har laget en som faktisk var helt lik i fasongen. Skjønner ikke at dette ikke er brudd på designerens immaterielle rettigheter????? Er nok en grunn til at det er mulig og gjennomføre. Jeg har ikke satt meg inn i opphavsretten, men tenker på det hver gang jeg ser kopier, som er så og si like.

Marthe sa...

Veldig vanskelig tema. Jeg er ikke så fan av å kjøpe kopier. Tenker som fru Storlien at det er respektløst overfor designerne.
Det finnes da så mye annet som ikke er helt likt, men i samme stil.
:)

Minmill sa...

Dersom produsenten ikke har kopibeskyttet produktene sine, er det fritt fram for alle å kopiere. Jeg tipper at mange av produsentene som har kopibeskyttelse har mange saker i rettsapparatet mot kopiprodusenter.

Vi som forbrukere er helt uskyldige dersom vi kjøper et kopiprodukt, så det har ikke jeg noe imot. Selv er jeg litt fan av å kjøpe originalprodukter fordi det gir meg en god følelse og som regel er både finish og kvalitet best. Ergo, det blir ikke mange originalkjøp siden lommeboken ikke aksepterer det.

Så fint at dette var et tema, og veldig interessant å se hva de andre svarer.

My Wonderworld sa...

Godt spørsmål. Jeg tenker vel at det er uungåelig. Om det er greit? Jeg vet ikke. Jeg forstår frustrasjonen for de som faktisk har designet det orginale produktet, samtidig synes jeg det er fint at en større gruppe mennesker får muligheten til å kjøpe billige kopier. Produkter som man kanskje ikke ville kunne tatt seg råd til ellers. Så det er vel egentlig snakk om to forskjellige markeder på sett og hvis... men et komplekst dilemma.

Spirello sa...

Hm..jeg syns egentlig ren kopiering ikke er greit i det hele tatt, selvom orginalene ikke passer alles lommebok, heller ikke min ;)

Inspirasjon er såklart noe helt annet. Som designer bør man vel være kreativ nok til å lage en liten "tvist" på produktet, slik at det ikke er klin likt orginalen.

(Når det gjelder småtterier man blir inspirert til å lage her i bloglandia, blir det annerledes hvis man lager det til eget bruk. Lager man det for salg må man gjøre noen endringer, slik at det ikke blir ren kopiering)

Anonym sa...

Jeg synes dette er greit til en viss grad. Noen produkter har vært blant oss i alle tider i mer eller mindre den samme utformingen. At noen starter opp igjen produksjonen etter en stund med en litt annen vri, gjør ikke dem til designere av hele produktet, etter min mening. At noen andre også lager en lignende utforming, betyr ikke nødvendigvis at de har kopiert, men at de også har blitt inspirert av det samme. Noen ganger blir jeg matt av at noen utroper seg til designer av en ting som har eksistert alltid. Som f.eks. fyrstikkesker som nevnes her. Vi pyntet jo fyrstikkesker siden vi gikk i barnehagen, og før eller siden vil noen få den samme pynten. Spesielt nå når man får kjøpt nesten ferdiglaget pynt også. Dette gjelder også litt for f.eks. smykker synes jeg. Man får kjøpt perler og dill dall til å lage smykker, og det er jo helt klart at det noen ganger vil bli likt helt uten at noen har kopiert. Det er bare når noen finner på noe som er helt unikt ( f.eks. de ringene og øredobbene fra Snella og Petronella) at man kan snakke om design. Dette gjelder også for f.eks. møbler, klær, kopper og kar osv. Da synes jeg det er litt verre med kopiering, og veldig kjedelig hvis man har kjøpt en ting fordi den er spesiell, og etter en stund ser man tingen i nesten samme utforming overalt. Da blir tingen rett og slett oppbrukt og man blir lei av å se den. Men når noen f.eks. trykker et bilde på en sydd firkantpose (som alle har sydd i årevis) og kaller det sitt eget design og kanskje til og med tar patent på det, da ler jeg. Jeg synes ikke man har designet noe fordi om man har brukt et annet stoff, en annen farge, et annet bilde o.l. enn det som har vært vanlig tidligere. Man har laget en ny vri kanskje, men akkurat den samme ideen har kanskje tusen andre fått samtidig...

Buzzy bee sa...

Nja, jo nei osv.

Tenker at inspirasjon er greit, men direkte KOPI er ikke helt greit. Men at man lager noe som ligner..

I håndverkssammenheng syns jeg det er skikkelig usmakelig...hvis noen designer noe for småskalasalg og andre bare lager det samme..

Anonym sa...

For å forklare nærmere noe av det jeg skrev i innlegget litt over her.. Når det gjelder skålene som Vigdis nevner i sitt innlegg, så vil jeg påstå at de begge er kopier. Originalen er kjempegammel. Jeg fikk denne skålen av min bestemor for minst 20 år siden, og da hadde hun også hatt den i mange, mange år. Den er prikk lik! Den gang jeg fikk den syntes jeg ikke den var noe fin egentlig, veldig overrasket ble jeg da når den nå dukket opp igjen og ble så populær. I sånne tilfeller synes jeg det er helt greit at noen kan lage den billigere. De er tross alt kopier begge to. Og jeg vil gjerne se den som kaller seg designer av denne:) Han/hun må isåfall være veldig gammel..

Anonym sa...

Jeg synes absolutt ikke det er greit.
Det er klart vi alle må tenke på lommeboken, men da får man velge andre alternativer som kan være lekre på andre måter, og håpe de litt billigere kjedene jobber med egne dyktige designere for å få frem egne gode produkter. Det er overhodet ikke greit å stjele ideer andre har jobbet med over lang tid. Som en her nevnte tidligere er inspirasjon tross alt en ting, men direkte kopier ser jeg på som å komme inn i sluttfasen og stjele andres arbeid.
Mona med bloggen Norwegian Moods hadde et innlegg om det nå torsdag, om Living vs Slettvold og jeg er fortsatt provosert.

Anonym sa...

Hei,
Kopier er ikke så stas, mye bedre å spare til den fine stolen for så å koose seg med den.
Ville bare si (på en vennlig måte) at jeg som trofast følger er skuffet over at da nå er "kjøpt og betalt". Give-aways og annosører trekker ned inntrykket veldig. Sjarmen og personligheten er borte. En blogg for meg er et fristed, uten reklame.
Du er forøvrig er en utrolig dyktig fotograf!!

Ingunn sa...

Jeg syns det er kjempebra,fordi da kan sånne som "meg" også følge litt med i tiden..:-)

Aon sa...

Få skaper, mange aper. se: http://innsiktogutsikt.blogspot.com/

Avdelingen sa...

Jeg synes ikke det er ok. Jeg ville ikke hatt en kopiprodukt, men heller lved med en billig greie i de årene det skulle til for at jeg kunne ta meg råd til originalen.

Sukkerspinn sa...

Må bare svare deg anonym som skriver at begge skålene Vigdis skriver om er kopier: Du tar nok feil om at de begge er kopier. Mariskålen er fra Iittala og ble designet på 60-tallet, og er blitt kjent gjennom Marimekko og Marimekkos grunnlegger.
Merkevarer synes jeg det er dumt å kopiere, spesielt viss produktet er laget fra bunnen av. Andre ting er mer greit å "kopiere", som for eksempel smykker, puter, vesker, lommebøker og klær, der den som selger produktet ikke har laget det fra bunnen av, som ved redesign, lappeteknikk og gjenbruk på forskjellige måter.

Anonym sa...

Sukkerspinn: Det stemmer sikkert at Mariskålen fra Iittala er designet på 60-tallet, det jeg sier er at jeg har en skål som er prikk lik og mye eldre enn fra 60 tallet. Så kanskje designeren har hentet inspirasjon fra denne? Og det er nettopp det som er poenget mitt. Selv designere blir inspirert av noe, og noen ganger fra ting som har eksistert lenge. Skålen har jeg på hytten, så neste gang jeg er der skal jeg se om det står noe årstall og merke. Det eneste jeg vet er at den er veldig gammel. Min bestemor hadde fått den hos sin tante i ung alder, og hun var født tidlig på 1900-tallet...

annegrete sa...

Jeg syns ikke dette er så farlig. Jeg er selvfølgelig mot en slik kopiering. Men den vil være der uansett hva jeg mener. Dette både med leker, klær, vesker..hva som helst.
Men originalene og kopiene vil trekke ulike kundegrupper, og da mener jeg at dette ikke gjør så mye. (om ikke produksjonen skjer under etisk gale forhold selvfølgelig..)
Hvis jeg følger med og syns det er interessant, morsomt og viktig med original design, ja så legger jeg mine penger i en stol til 4000kr, selv om det selges en kopi i nabobutikken til 199kr. Hvis jeg ikke bryr meg, og bare tenker at en stol er fin, velger jeg selvfølgelig den til 199.
Det samme med Mariskålene. De som står på bordet mitt koster over 350kr. Jeg bryr meg, og vil betale 320kr mer enn den som nesten er helt lik. Javisst er det tullete. Men for meg har det en verdi å vite at det ikke er en kopi.
Dette gjelder alle de andre varene også. Selvfølgelig kopieres det. Og jeg tror ikke det gjør noe.
Er det derimot slik at man kjøper den dyre og 'ordentlige' for å skryte av det, er det bare tullete. At den billige blir en slags trussel....den tanken byr meg i mot kjenner jeg.
Nei, når tilbudet først er der, får vi velge det vi finner verdi i selv. For dette fortsetter.
God stolsitting fra meg, i dyr eller billig stol:)

-Og Heidi, jeg er ikke så aktiv her inne for tia, men er det noen som heier på deg- så er det meg altså. Varig fanklubb vetdu:)

Anonym sa...

Jeg blir lei meg når jeg ser kopier. Min lommebok hyler ikke akkurat etter originaler. Men ved å spare og ønske seg, så går det etter en stund. Får f.eks en tolix stol av min mann hver jul. Hvilken glede :o) Det gir meg garantert mer enn om jeg skulle kjøpe 6 kopier i ett jafs.
Det gjør meg også stolt å tenke på at tolix stoler og Jielde lampa vil vare -og faktisk få mer verdi, i generasjoner etter meg.
Nei til kopiereing, bruk og kast!!!!!!!!

reisegladjente sa...

Jeg synes ikke det er greit!!
Det er rett og slett dårlig gjort å kaste seg over andres ideèr..

For meg handler det om følelsen av å ha det ekte....Ikke alltid vi har råd til det vi har lyst på..men da kjøper jeg heller noe helt annet .

Og det er en veldig god følelse å spare til noe ekstra fint man vil ha :)