onsdag 5. januar 2011

Ordning & reda 2011 - kom i gang!


Som jeg annonserte på Facebook på søndag, er jeg i gang med planleggingen av prosjekt opprydning 2011. I anledning nytt år tar jeg en opprydning rom for rom, og jeg inviterer dere med på runden!
Med jevne mellomrom tar jeg en slik opprydning for å få oversikt og orden. Vi får nye ting i hus og plassen føles stadig mindre. Ting flytter plass og trenger reorganisering en gang i blant. Dette er et prosjekt som tar tid og spres over mange uker, det er noe alle kan klare. Som en begynnelse re-poster jeg et innlegg for første gang, nemlig et av mine mest leste innlegg, Ordning og reda, 10 tips.

 Planlegge
1. Få en oversikt over hva du har og hva du egentlig trenger, ta et og et rom om gangen.
Skriv ned alle store og små ting som finnes i huset, spesielt de små tingene som roter overalt
2. Hva vil du ha hvor?  Tenk praktisk (vi har verktøy i boden, men det lå alltid en hammer, spiker osv. på kjøkkenet fordi noe var 'på gang'. Derfor laget vi en eske i skapet i stuen med 'småverktøy' for å ha det tilgjengelig, men ryddig). Tenk gjennom plassen du har og måter du kan oppbevare på. Det trenger ikke å være skjult. Se eksempler på kurver og esker som er fine og kan stå fremme.
3. Mål plassen du har til å oppbevare - og utnytt den!
(eks. kan du enkelt flytte på skaphyller på kjøkkenet for å få plass til den høye kaffetrakteren og blenderen som ellers må stå på disken. Det trenger ikke å være sånn 'fordi det alltid har vært sånn', tenkt nytt og mest mulig funksjonelt!)

Kjøpe inn
4. Sjekk hva du har av esker, bokser, mapper, kurver fra før - så supplerer du med litt nytt.
5. Det er lurt å kjøpe mange like av samme sort, det ser ryddigere ut og er enklere å stable og plasserere. Pass på at du kjøper det som utnytter plassen best.
6. Husk å kjøpe noe du kan merke boksene og mappene med. Det kan være klistremerker/etiketter, tags og stempler, tusjer eller dymo. Du finner mye i bokhandlere, hobbybutikker og butikker som Clas Ohlson (eks. koster en dymomaskin rett over hundrelappen). Her er et eksempel på brikker med stempel som er dekorative og praktiske.
PS. Legg merke til linselusen her....:)

Organisere
7. Frem med listen over ting og tang og finn ut hvor du vil ha det. Finn en plass til alt.
Du trenger ikke å ha alt der det 'pleier'. Middagsserviset må ikke stå der det pleier, kanskje esker og bokser skal stå der for å være lett tilgjengelige- for at du skal gidde bruke dem. 
8. Det er lite vits i å ha 15 esker det står 'diverse' på, vær så konkret og detaljert som mulig!
Og ingenting er for lite til å merkes hvis det har en funksjon og hvis det hjelper mot rot.
Min mor lo litt da hun så klesskapet til Frøken Fly, hun sa det så som skapet på en institusjon.
Haha... so be it! Vi synes det er superpraktisk, og nå kan til og med Herr Fly legge klær på plass:)
9. Prøv ut de nye plassene et par dager og se hvordan det går, om nødvendig flytt rundt til du finner den mest naturlige plasseringen. Innkjøring tar litt tid, men når alt har sin plass er det ganske enkelt å holde.

Vedlikeholde
10. Ikke ta skippertak, smårydd hele tiden. Gå aldri fra et rom til et annet uten å ha noe i hendene, ting skal forflyttes enten man vil eller ei, gjør det når du likevel er på farten. Jeg lover deg at det tar mindre tid på denne måten enn de store øktene du ellers må ta! Ingen hus er strøken til en hver tid, det kan de ikke være heller - det bor jo mennesker der. Men det går an å ha ganske god orden og fremdeles ha det hjemmekoselig og avslappet;)

Tipsene, spesielt de 6 første kan være greie for å komme i gang.
Alle innleggene lagres under den samme tag`en: ordning og reda.
Det ligger allerede en del innlegg der, og neste innlegg kommer snart.
Jeg begynner på kjøkkenet, heng deg på da vel?

post signature
--------------------------------------------
It`s a new year, it`s time to get organized again. 
I am taking charge over the clutter in my house by going through every room.
First of all it is imporant to plan well, measure the space and get the things you need. 
I have done this many times before (so have you),  but it still needs to be done.
You are welcome to join me, the posts are tagged 'ordning og reda'.
I am soon starting up with the kitchen.:)

34 kommentarer:

AbluMoo sa...

Hurra!
Jeg husket at jeg hadde lest i en blogg noe lurt om å organisere hjemme, men jeg hadde helt glemt hvilken blogg det var. Og nå vet jeg! :)
Jeg skal prøve så godt jeg kan å følge rådene dine, så kanskje blir hjemmet mitt lettere å hanskes med for et rotehode som meg selv.

Takk for supre tips!

Jorid - Noe på Hjertet sa...

Beste 10tips listen jeg vet! :)

Ha en strålende dag vennen!
Klem fra meg

elinAnita (eddaskreativiteter ) sa...

Ja du snakker om...prøver og organisere hele tiden.....men har nok mere enn plassen tilsier:)Det verste er alle de eskene med alt mulig rart i:)
Men jeg driver på:)Takk for tips...
ha en fin fin dag
klemklem

Anita fra hjerterommet sa...

Takk for supre tips, her skal jeg følge med, for det treng skikkelig organisering her:))

Fru R. sa...

Heia
Er vel flytting fra den ene boksen til den andre, fra hus til bod, og så tilbake igjen. Jo jeg organiserer mye, er veldig glad i organisering og orden...men resten av gjengen i huset må liksom følge litt med...... ellers sliter en seg ut !
Klem fra Mette

Dittemor sa...

Kjempefine tips! Må bare komme meg ut for å kjøpe bokser! Koster virkelig en sånn maskin bare en hundrings. Da skal det handles!!

hviit sa...

Jeg er med! Tar fatt på kjøkkenet om et par timer... skal bare, bare først:)

Jennys fire vegger sa...

Masse flotte tips! :o) Kanskje dette var sparket i baken som jeg har trengt? :o) Jeg er veldig god på skippertak nemlig... Et flott innlegg, gleder meg til å følge med på "ordning & reda", så krysser jeg fingrene for at jeg får ut fingeren også... :o)

Ha en fin dag videre.
Klem Jenny

Kari sa...

Jeg har i flere år forsøkt å finne en oppbevaringsløsning til interiørmagasinene og andre blader/tidskrifter. Har lenge tenkt at jeg skal gå igjennom dem og rive ut sidene som jeg vil ta vare på. Det ble helt feil for meg. Jeg ville jo ta vare på alt! Jeg har ellers lagt bladene i kurver, i hyller osv. Følte at jeg omtrent hadde magasiner overalt...

I høst kjøpte jeg noen esker fra Ikea. Har nå skrevet utenpå hvilke magasiner som ligger hvor. I tillegg har julenumrene fått en egen eske. Jeg føler nå at jeg endelig har funnet den rette oppbevaringsløsningen.

I tillegg kjøpte jeg også noen lavere bokser til f.eks. bruksanvisninger.

For meg er løsningen å sortere mest mulig. Merke eskene og så sette dem i hyller. Noen av eskene kan sikkert oppbevares på loft eller i en tørr kjeller.

Jeg har også gitt meg selv en frist på et par år, da skal jeg gå igjennom boksene på nytt. Forhåpentligvis føler jeg da at det er greit å kaste noen flere blader.

Her er link til eskene jeg kjøpte på Ikea:

http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/90153239

hviit sa...

Ble så inspiret at jeg laget et innlegg og link til deg, Heidi.

http://hviit.blogspot.com/2011/01/get-organized.html

Nå gjenstår det bare å løfte på baken....

Fotograf Tanja Myrbråten sa...

Ingen tvil om at å være organisert, med en plass til alt hjelper på rotet. Får nok sette igang selv, for det er jo så deilig med et hjem som ikke flyter over.

Anonym sa...

Herlig å få den ekstra inspirasjonen som skal til! Og et ekstra kompliment til deg for at du klarer å organisere og rydde på en så god måte, så det ikke blir sterilt og stivt. Takk for at du er i gang med et nytt inspirerende blogg-år.

Kine

FlorasFrue sa...

Takk, dette var akkurat det jeg trengte!! Her er det ikke ordning og reda for tiden...
Kjersti

RumahKami sa...

Super innlegg !! Just what I needed, skal prøve å ordne nå.. tusen takk for tipsene :)

Moccamamma sa...

Godt nytt år! Takk for inspirasjon - jeg har et lignende prosjekt på gang i 2011, så jeg kommer til å følge med hos deg :) Jeg har lest "Ditt ryddige jeg" flere ganger, men har liksom aldri kommet i gang. Og, ja, ting må ha en plass nær der vi alltid legger de fra oss, for ellers havner de aldri der de hører hjemme.

Jeg tror at det er vanskelig å lære barna å bli ryddige hvis vi voksne ikke følger samme system, og er et godt eksempel. Så 2011 er mitt bli-ryddig-år. Barnehageorden, med esker og bokser og hyller til alle ting fungerer jo supert i barnehagen, så det bør være overførbart! Jeg blir sur av å rydde, fordi jeg ikke vet hvor jeg skal flytte rotet - nettopp fordi ting ikke har faste plasser :)

Jeg har tro på å lykkes i år!

Hilsen Moccamamma

JohannaK sa...

Toppen innlegg!! Vet du att jag har precis likadana vita boxar med en likadan svart text :)
Jag har hållit på här och rensat nu flera dagar.

Klem fra JohannaK

ingrid sa...

God morgen Heidi! er faktisk i gang med kjøkkenet selv,i en liknende plan, så det var moro å lese dette innlegget :) glass og bokser fra Ikea ble innkjøpt igår, og dymomaskinene er parat!:) helt enig:å ha et sted til alle ting er alfa og omega :) lykke til med prosjekt ordning og reda! :)

ANETTESHUS.COM sa...

Suuupre ordenstips, Heidi!! ... jeg har lenge tenkt til å anskaffe meg en slik dymomaskin. Hvor får man kjøpt det?!

KLEM KLEM
Anette:)

Miss Mette sa...

Hei Heidi :)
Flott innlegg med mange flotte tips... Jeg er vel en det man kalle organisator *hihi...* jeg har ALT på stell... :)) Nei, det er ikke helt sant - men nesten... :)) Jeg skulle ha ryddet og kastet i kjelleren, der er det bare alt for mye!!! - og ikke minst på kvisten... Det store spørsmålet er: hva skal man ha, og hva skal man kaste? - syns det er vanskelig...

Flott innlegg og mange tips som jeg skal ta med meg på min vei videre ;) Ønsker deg en flott uke. Klem fra Mette

Camilla- Casual living sa...

Takk for en kraftig spark opp av sofaen:)

Noen ganger trenger man og bli minnet på/få nye oppryddings tips. Og det trenger jeg hvertfall nå, for det står på tapetet for 2011 i det nye huset vårt også. Vi har likosm bare fått flyttet inn, og ryddet ut det mest nødvendige. Nå gjennstår den morsomme delen : gjøre det om til en hjem. Og til å få orden på alle sakene man har..

Gleder meg til å se mer.

Camilla

Trine sa...

Så utruli bra at du e i gang me ryddetips :D
Æ treng det sårt, førr her har æ også store plana førr 2011! Får krampe av alt rotet rundt her.. Å når huset ikke så stort, så e gode tips veldi gode :D

Takk :)

Klæm

Bustenellik sa...

Jeg kjente jeg ble glad! Det er ikke bare meg som innreder som om det var institusjon :-) Her er alt nøye merket, og jeg rydder et par ganger i året. Kaster og sorterer. Det er så DEILIG!

Lappeline ♥ sa...

Du verden her er det bare å henge seg på...Tusen takk for tipsene
Ha en fin rydde kveld

Klem til deg

Hildemor sa...

Takk for mange gode tips:-), her er det kaos i både hyller og skap:-), må nok en tur på clasolsen å kjøpe meg en dymomaskin:-).
Klem Hilde

Blomsterpiken sa...

Å ha slik ordene på sakene må jo være helt FANTASTISK! Her i gården kommer nok det ALDRI til å skje...

...tror jeg.

♥ helen sa...

Hei, jeg er din nye "Follower". Jeg er veldig glad i å organisere i huset - så dette likte jeg veldig godt :)

Ingunn sa...

Hvor får man kjøpt de "gamle" dymo maskinene? jeg finner bare sånne som trykker hvite lapper jeg..

Inredningsloppan sa...

Tusen tack för inspirationen! Behöver den verkligen i vårt kaos här hemma. Svärmor dog här före jul vilket innebar en hel del "nya" prylar här hemma som nu försöker finna sin plats hos oss.

Anemone sa...

Ja! Jeg vil være med på rydde-tokt! Hos oss er vi rett og slett for dårlige til å rydde opp etter oss, og jeg er alt for dårlig til å kvitte meg med ting. Jeg ser potensiale i alt, men hvor skal jeg gjøre av det så lenge? Og hvor mye av det kommer noen gang til å bli utført? Håper "ordning och reda"-innleggene dine blir detaljerte og kommer ofte, så kanskje jeg klarer å følge med i svingene. Gleder meg! :)

FruFly★Heidi sa...

Ingunn: Jeg har kjøpt min Dymomaskin på Claes Ohlson. Den koster rundt hundrelappen såvidt jeg husker, og ser ut som dette: http://frufly.blogspot.com/2010/11/enkel-herrefest.html
Du får kjøpt flere farger på båndet, bl.a. svart som jeg bruker mest.:)

hannem sa...

Så flott, dette liker jeg! Kommer i denne ryddemodusen hvert år på denne tida, kan det være smittsomt? ;-) Takk for gode tips, skal ta med meg noen av dem. Hadde bare Ikea vært litt nærmere (sukk!)

Konfettiform sa...

Heidi, jeg er med. Jeg rydder og rydder, men nå skal jeg også få et SYSTEM i hvert rom. Takk som inspirerer :)) Klem, Lena.

KROnPRINSESSENE sa...

Liker kjempe-godt dette innlegget og "ordning og reda" mappen din.
Jeg er selv veldig glad i ryddige systemer m.m (er kjent for det blant venner he, he).
Men veldig fint å få det listet opp så ordentlig og oversiktlig i disse innleggene dine.
Mye av punktene gjennomfører jeg fra før, men flere små tips innimellom som jeg tar med meg videre :) TUSEN TAKK!
Bloggen din er SUPER!
Ha en ryddig helg videre ;)
Klem May Helen

Fru Rygh sa...

Å heisann, her kaster jeg meg på!